ETH2.0最終Testnet 預計8月4日上線

長話短說:

  • 以太坊 2.0 (Ethereum 2.0)正式上線前的最後一個測試鏈(Testnet)將會在兩週後推出
  • 主要策劃人Danny Ryan表示,如果一切如常,測試鏈將會在8月4日推出
  • 最終測試鏈需要運行最少幾個月,預計最早11月4日才能正式推出以太坊2.0

我們之前四月中都寫過一篇文章介紹 – 《完整版ETH2.0 Testnet誕生》,今次最終版Testnet又有甚麼分別?主要分別就是今次最終版係支援多用戶端Testnet (Multi-client testnet)。

今次的Testnet會以主網的設定但使用最少的Validator去運作,支援以太坊的不同用戶端 – 即是支援不同的區塊鏈運作方式。Testnet的策劃人Danny Ryan在Discord 的討論區分享,如無意外的話8月4日是Testnet最早上線的日期。

ETH 2.0 的測試一直都順利進行,四月中時推出Topaz Testnet,直至六月底已經有超過20,000 Validators,編程員報告Testnet都運作順利。

source: etherscan.io

話雖如此,巿場對ETH2.0的需求絕對是迫切的,現在DeFi發展得如火如荼,在以太坊上的交易量屢創新高,現時的交易量直迫2018年初加密貨幣巿場最瘋狂那段時期的交易量。交易所需的Gas fee也因此一直高企,相信大家都能感受得到。希望ETH2.0的發展繼續順利進行,讓以太坊能盡快提升網絡的效能!

最後,同大家Recap ETH2.0嘅發展藍圖:

四月中 – 推出Topaz Testnet,單一嘅用戶端Testnet

8月4日(預計) – 推出多用戶端Testnet (Multi-client testnet),試運行3個月左右

11月4日(預計) – 正式推出ETH2.0 Phase 0主網;推出Beacon Chain,正式以PoS網絡運行,但Phase 0階段唔會有任何dApps,Validators嘅數目都會維持好少

時間待定 – Phase 1引入Sharding;ETH2.0嘅主鏈係Beacon Chain,佢會同64條副鏈(side chains,即係Shard)協調。每一個shard都係一個完整嘅PoS系統,有佢完整嘅交易記錄;日後每一個節點唔再需要處理整個以太坊區塊鏈嘅交易,而只需要處理某一個shard嘅交易。若果順利運行,以太坊將可以喺唔駛放棄安全性以及去中心化兩個大原則底下,大大提升佢嘅效能!

時間待定 – Phase 1 順利運行一段時間之後,ETH1.0(即係現有嘅ETH)就會合併入去ETH2.0。

參考文章:
https://decrypt.co/36246/ethereum-2-0-final-testnet-launches-in-just-two-weeks?utm_source=reddit&utm_medium=social&utm_campaign=sm

———————————

www.myethshop.com

香港加密貨幣交易平台

———————-

facebook: myethshop

instagram: myethshop

WeChat: myethshop

telegram: t.me/myethshop

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCdsTB8ETYjwi2vq7PlVMUzg

———————-

免責聲明

本網頁內容並非投資意見,亦不構成任何投資產品之要約、要約招攬或建議。所載內容只作為一般用途,它並沒有考慮您的個人需要、投資目標及特定財政狀況。投資附帶風險,在作出任何投資決策前,您應考慮自己的財務狀況、投資目標及經驗、風險承受能力及理解相關產品的性質與風險的能力;如有需要,您亦可尋求獨立專業顧問意見,然而所有投資決定都取決於您個人的判斷。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s