加密貨幣騙案分享(三) – 駭客入侵電腦勒索

我地接觸到嘅呢個case,其實同之前好出名嘅騙案「WannaCry」好類似。騙徒send email比事主,同事主講佢已經hack左入去佢電腦同埋電郵,只要事主將價值HK$6,000嘅BTC send去騙徒嘅一個錢包地址,騙徒就會確保事主嘅私人資料唔會流出。

事主無理到佢但都有少少擔心,所以將email/ FB/ 電腦密碼都改左。

一個月之後騙徒再一次email聯絡事主,聲稱知道佢已經改左啲密碼,話佢如果喺一日之內唔send BTC比佢就會公開佢啲資料。今次事主就覺得好驚,因為佢知佢改左密碼,所以就走左黎搵我地買BTC。

發現

我地之所以發現,係因為當日個客人上黎買BTC嘅時候只係話想買HK$6,000, 但完全無問過價錢(一般買加密貨幣都會想知最新報價)而且明顯地佢係唔知自己買緊咩嘢;所以我地就多口問下到底客人點解會黎買,最後客人就同我地講左。

我聽完佢講之後就建議佢唔好買。

原因

  1. 暱名交「贖金」?
    騙徒叫事主一日內將BTC轉入一個錢包,但係唔需要覆返佢電郵。我就去騙徒提供嘅錢包地址睇睇,見到有兩個人已經入左BTC比佢,而價值都係大概HK$6,000。咁樣證明騙徒唔單只呃事主一個人,喺加密貨幣嘅世界,如果騙徒連TXID (都唔駛事主提供,佢又點知邊筆BTC係由邊個傳過去?好明顯只係漁翁撒網睇下有咩人上釣。
  2. 目的只係騙財
    其實對騙徒黎講,佢地只係想求財,先唔好講佢係咪真係hack左入你電腦(因為佢send完第一個電郵,估都估到事主會改密碼,所以第二封電郵除非佢真係show到實際事主嘅資料,如果唔係我就唔信佢真係hack左入去),就算真係hack左入去,公開你嘅資料對騙徒根本一啲好處都冇(除非你係公眾人物啦)。與其大費周章去公開你嘅資料,不如花時間呃多一個人錢。

希望大家再遇到類似情況,會有所警惕,以免一接觸加密貨幣就被騙財!

———————————
http://www.myethshop.com
港幣買賣加密貨幣平台

———————-
facebook: myethshop
instagram: myethshop
WeChat: myethshop

(image: rbth.com)

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s