加密貨幣騙案分享(一) – 極具升值潛力新幣

我地經常,係,係經常,收到客人遇到有關加密貨幣騙案。

我地好唔想有人再因為「投資加密貨幣」而被呃錢,更加唔希望「加密貨幣」變左騙徒嘅工具,而其實呢啲騙案係絕對可以避免;所以黎緊想同大家分享下3款我地最常見嘅騙案,等大家遇到類似情況時可以停一停諗一諗,同埋教大家可以點樣避免!

騙案1 – 極具升值潛力新幣
騙案2 – P2P交易三角騙案
騙案3 – 駭客入侵電腦勒索

騙案1 – 極具升值潛力新幣

騙徒會透過不同途徑去接觸受害人,(我地最常聽到嘅係「朋友介紹我玩」,而呢個朋友係喺微信度識返黎嘅,買完之後就想搵都搵唔返呢個「朋友」)然後話你知黎緊有隻新嘅加密貨幣有幾勁,可以升10倍100倍,因為的確有加密貨幣試過有咁嘅升幅,所以你不虞有詐,就買左呢隻「新嘅加密貨幣」。

買完初期你會好開心,因為真係升左少少,當你期待佢升到10倍嘅時候你發覺個幣價不升反跌,到最後呢隻新幣變到唔值錢,而且你想賣走佢嘅時候發現你唔知可以去邊度賣左佢套現。

分析

呢種騙案非常常見,其實算唔算騙案我都唔敢講,因為的確有人會喺呢個情況下賺錢離場。一開頭個價點解會升?因為騙徒同時呃緊好多人一齊買果隻新幣,好自然個價會被推上去。

如果你呢個時候放左佢,就可以賺到錢;可惜,都未到你個「朋友」講嘅十倍,你又點會放呢?

當個價去到某個位,騙徒就開始放佢手上大量嘅幣去套現,由於大幅度被拋售,幣價會急速滑落;到你發現嘅時候恐怕個幣已經一文不值了。

去到呢度,仲有一個壞消息要講你知,呢類型嘅騙案好多時騙徒都會一手包辦做埋專賣呢個幣嘅「交易所」;為左令你連果少少錢都拎唔到出黎,佢地會將呢個幣「落架」,即係你唔會喺呢間「交易所」再買賣到呢一個幣,當然你更加唔會喺任何一間加密貨幣交易所買賣到呢個幣,呢個時候就宣佈Certified了。

Screen Shot 2019-08-22 at 12.00.11 PM.png
由US$15跌到接近US$0只需兩個星期,然後個價同交易量就好似死左嘅心電圖咁…

避免方法

  1. 呢類騙案係利用人嘅貪念,記住,世界真係無咁大隻蛤蚧隨街跳,唔會真係有人賺唔哂啲錢益你,係益都益真朋友,唔會益你呢個微信朋友;聽到有人話有十倍一百倍嘅升幅,記得響起個警號先。
  2. 除左你「朋友」介紹嘅交易所,Google下有冇第二間交易所有得買賣呢隻新幣。
  3. 其實ICO嘅熱潮一早過左,而家新幣神話已經不再;如果你對加密貨幣巿場唔熟悉,我建議呢啲coinmarketcap.com都搵唔到嘅不知名幣,千祈唔好掂!如果你要試玩加密貨幣,就由最大果幾隻開始(即BTC/ ETH等等)。

希望大家再遇到類似情況,會有所警惕,以免一接觸加密貨幣就被騙財!下次再為大家分享「P2P交易三角騙案」以及「駭客入侵電腦勒索」。

———————————
www.myethshop.com
港幣買賣加密貨幣平台

———————-
facebook: myethshop
instagram: myethshop
WeChat: myethshop

(圖片:cryptochainuni.com)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s