用Dai自製10%的投資回報?

好多朋友都好奇,點解MYETHSHOPList穩定幣 – Dai

當然我地知道穩定幣有佢嘅用處,好似USDT/ USDC咁,我地買左之後可以用黎去Binance/ Coinbase等等其他放國嘅交易所買其他幣;但係,其實唔係好多exchange有得用Daitrading pair,咁點解MYETHSHOP要賣Dai

基本上有兩個原因:

  1. 因為Dai才是真正去中心化的穩定幣;
  2. 可以喺不同的dapp使用Dai,例如Compound

我們認為只有真正去中心化嘅穩定幣才能夠日後成為大眾付款嘅工具,因為我們毋須擔心任何公司嘅運作會影響到呢個貨幣。(延伸閱讀:一篇文章讀懂穩定貨幣 – Dai

付款工具係長遠嘅想法,短期呢?就可以將Dai存入去Compound賺利息!

當而家港元定期存款最高都只係2.40%(資料來自:MoneyHero),喺Compound存入DaiAPR(實際年利率)高達15%726日數據)!

如果你喺MYETHSHOPDai再放入Compound,即使減左個買賣差價大概4.x%,年回報都有差唔多10%10%年回報我諗無咩低風險嘅投資工具可以比到我地當然我地要留心嘅係,佢個利率係每個block (即係大概15秒左右)會根據巿場嘅需求調節,未必時時刻刻都係咁高啦,但係多一個低風險嘅被動收入,何樂而不為?

(image: bitcoinexchangeguide.com)

———————————
www.myethshop.com
港幣買賣加密貨幣平台


 

免責聲明

本網頁內容並非投資意見,亦不構成任何投資產品之要約、要約招攬或建議。所載內容只作為一般用途,它並沒有考慮您的個人需要、投資目標及特定財政狀況。投資附帶風險,在作出任何投資決策前,您應考慮自己的財務狀況、投資目標及經驗、風險承受能力及理解相關產品的性質與風險的能力;如有需要,您亦可尋求獨立專業顧問意見,然而所有投資決定都取決於您個人的判斷。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s