Binance USDT由Omni改為ERC20

Binance尋晚公佈,由7408:00AM(UTC) (即係香港時間74日中午4點)開始,會將佢地嘅USDT存款及提款地址由OMNI改成ERC20, 並自此成為預設嘅地址。

用戶仲可以用之前嘅OMNI地址存入USDT,但係喺Binance提出USDT就唔再支援OMNI喇。

背景

USDT原本係建立喺Bitcoin 網絡行Omni嘅一個加密貨幣,但後期佢嘅公司Tether又將USDT放上Ethereum嘅區塊鏈行ERC20「制式」。呢個「一幣兩制」令USDT嘅持有人要好小心,因為同樣都係USDT,但係Omni同ERC20嘅地址係唔能夠互通,「河水不犯井水」的;即係你如果揸住Omni USDT係唔可以send比去一個ERC20地址,調返轉都一樣。

影響

大部份Exchange只支援其中一種USDT制式,好似MYETHSHOP而家就只有Omni;如果你之後要喺Binance提出USDT去我地度,暫時我地就唔支援了,因為佢地只能夠提出ERC20嘅USDT,而我地而家個地址係Omni地址。

但係如果你喺MYETHSHOP買左USDT要send去Binance,係唔受影響的,因為佢仲支援USDT Omni存款,但記得要睇清楚存入佢地個Omni地址!不過要分都好簡單, ERC20嘅地址永遠係”0x”開頭。

對應方案

我地知道我地好多客人會喺我地度買左USDT去Binance玩唔同嘅幣,玩完賺左又用usdt轉去我地度出金,所以我地而家都即刻研究緊加入ERC20 USDT。暫時我地網頁USDT會加返 (Omni),等大家留神,唔好send錯去ERC20嘅地址。

我地有咩跟進都會即刻喺Facebook同大家update, 大家密切留意!

參考:
https://binance.zendesk.com/hc/en-us/articles/360030263211-Binance-Will-Change-USDT-Deposits-Withdrawals-to-be-ERC20-based
https://tether.to/faqs/
———————-
www.myethshop.com

港幣買賣加密貨幣平台

———————-
facebook: myethshop
instagram: myethshop
WeChat: myethshop

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCdsTB8ETYjwi2vq7PlVMUzg

(圖片:anycoin.news)

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s