將Facebook, Apple, Google, Amazon, Tesla股票放上以太坊買賣?!

一間喺愛沙尼亞嘅初創公司將股票貨幣化(Tokenized),然後喺他們的平台買賣。

佢地公司嘅Chief Operation Officer – Amedeo Moscato 表示:「我們是世界上首個受監管的電子股票交易巿場,每個電子股票都是1:1由真正的股票去支持」

佢地利用以太坊發行唔同嘅ERC20貨幣去代表不同的股票,呢啲股票都係一啲喺世界各大交易所上巿嘅大型企業,其中包括了NASDAQ, NYSE, 港交所及東京交易所。而背後真正嘅股票就由一間證券行去作為信託公司去持有,投資者就買賣代表呢啲股票嘅貨幣。

網上的意見好壞參半,當然其中最受爭議嘅就係同USDT一樣,邊個可以保證每個貨幣真係有真嘅股票支持,而且呢個方法你係要相信一個中間人去買呢啲股票,如果間信託公司或者個交易平台執左就會損失所有財產;而正面嘅意見普遍係認為咁樣都算係向tokenization踏前一步,希望日後會有一個去中心化嘅解決方案去做到呢件事。

你又點睇?

https://www.trustnodes.com/2019/01/04/apple-google-facebook-amazon-tesla-stocks-to-be-tokenized-on-ethereums-blockchain

(網絡圖片: trustnodes.com)

———————-
www.myethshop.com
直接用港幣買賣ETH嘅平台

———————-
facebook: myethshop
instagram: myethshop
WeChat: myethshop

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s