私隱交易降臨以太坊 – AZTEC 協定

私隱係區塊鏈技術其中一個最為人疚病既地方,由於帳簿公開而且分散,任何人都可以輕易睇到用戶之間既錢銀來往。咁樣對個人或者公司都係非常唔理想(例如公司唔想客人或者競爭對手睇到自己收費),應運而生既就係主打私隱性能既加密貨幣,例如 Zcash/ Monero,但係佢地就缺少左智能合約既功能。所以,一直都有好大呼聲同需求,希望係以太坊上面實現私隱交易。最近,終於有團隊發報成果。

利用 AZTEC 協定,測試團隊成功係以太坊上轉移穩定幣 Dai (呢度有我地之前的介紹 –  / ),而特別既地方就係除左付款方同收款方之外,無第三方會知道轉移金額既多少。

就等小編嘗試舉個例子去簡單解釋下AZTEC 背後既原理。當 Alice 想將 10 DAI 進行私隱交易既時候,佢首先會將 10 DAI 傳去一個智能合約 (AZTEC Bridge) 入面。然後智能合約就會扮演住看護者既角式,然後當 Alice 想傳 1 DAI Bob ,佢就會呼叫智能合約入面既功能進行轉移,咁係合約入面 Alice 既結餘就剩返 9 Bob 就有 1。但係呢一次轉移既金額係只有 Alice Bob 知,外人(包括智能合約本身)都只係能夠睇到成個合約入面總計有 10 DAI ,但係入面細分既每人結餘就無辨法睇到了。而如果 Bob 又將手上其中 0.5 DAI 轉俾 Charlie ,外界亦都只能見到合約入面幣持有者多左 Charlie,但係 Alice/ Bob/ Charlie 既財產分佈就只有佢地先知了。

類似既安排亦都可見係 ZCash,而有左 AZTEC 以太坊上所有 ERC 20 既傳送都可以變成私隱交易了﹗

最後,我地可以睇下實際 Etherscan 例子,https://etherscan.io/address/0xcf65a4e884373ad12cd91c8c868f1de9da48501f

呢個就係今次測試 AZTEC Bridge,大家可以睇到合約係揸住左 41.19 DAI,

Screen Shot 2018-12-05 at 7.01.11 PM
合約持有總計 41.19 DAI

但係呢 41.19 DAI 係點分佈呢?無人知。如果你禁入去呢張合約既 Transaction,例如呢條,

https://etherscan.io/tx/0x6cb6bccb6d51445ce026dd76b8526e8014a6a276255d22e4f5be26f8efb891fb#decodetab

你就會見到係有人 (0xa9b16b8c2399510706cd275ad9f86ef668067351) 呼叫合約,去轉移俾另一個人 (0x35f4d8747fc8c44670b0ff53affcf5e4cefc62d8),但係金額呢?我地就無辨法係 Etherscan 睇到了。

Screen Shot 2018-12-05 at 7.06.20 PM
留意最低 OutputOwners 一欄,多左一個地址,個個就係收款人了。

從上面實驗睇到,每次進行私隱交易大約消耗 938,471 Gas,比起一般普通公開交易 21,000 Gas 貴 44 倍。但係隨住優化同黎緊 ETH Serenity,手續費有望進一步降低。

MyEthLabs 相信有一大批人正係以太坊上面,一步一步構建緊一個新既金融系統。細數落去,以太坊有不受任何人控制既穩定幣 (DAI),有私隱交易 (AZTEC),有不同既去中心化交易所 (DEX, Kyber Network, 0x),亦有去中心化既借貸平台 (Maker, Compound, Salt),保險 (Fizzy) 等等,大家將會陸陸續續係 MyEthLabs 睇到我地既介紹。

PS 如果對AZTEC 有興趣既朋友,不妨睇下佢地英文原汁原味既介紹:

Medium

View at Medium.com

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s